Praktijk De Paarse Vlinder

Rouw- en verliesbegeleiding

Wanneer?

Ieder verlies is rouw waard
Rouw- en verliesbegeleiding kan gezien worden als een steun in de rug wanneer je een rouwproces doormaakt. Je kunt gevoelens ervaren van intens verdriet, verbijstering, ongeloof of woede, zinloosheid, vlakheid, vermoeidheid, angst en paniek, depressiviteit of opluchting en machteloosheid. Het verwoorden van deze gevoelens brengt je soms in contact met heftigere diepere emoties, die ook erkent, gezien en doorleefd willen worden. In een sfeer van veiligheid en vertrouwen zal ik je bemoedigen en ondersteunen om je gevoelens en emoties te durven en kunnen uiten. Ook zal ik samen met je onderzoeken hoe jij persoonlijk met rouw omgaat, welke manieren helpend voor je zijn en wat je mogelijk belemmerd. Iedereen rouwt op een heel eigen persoonlijke manier, rouw kent veel gezichten; daarom kijken we samen naar wat jij nodig hebt om je weer thuis te leren voelen in en bij jezelf en in de nieuwe situatie.


Overlijden 

Rouwen hoort bij een ingrijpend verlies. Het is belangrijk dat er steun wordt ervaren uit de eigen omgeving. Het is niet meteen nodig om professionele hulp in te schakelen. Het kan zijn dat er een moment komt dat u het gevoel hebt het niet meer te redden met enkel de steun uit de omgeving. 

Als u het gevoel heeft dat u onvoldoende vat krijgt op uw verdriet of dat het niet lukt om werkelijk uiting te geven aan uw pijn, kan professionele rouwbegeleiding helpend zijn, ook wanneer u behoefte hebt om uw verhaal of uw vragen te delen met een 'buitenstaander'. 
Wanneer u merkt dat u uw gevoelens wegstopt of verdooft, is het verstandig om hulp in te schakelen. 


Scheiding

Een scheiding gooit je hele leven op zijn kop. Of  je nu zelf voor een scheiding hebt gekozen of dat het je is overkomen, de verwarring, de ontgoocheling  die een scheiding met zich meebrengt blijft  hetzelfde. Naar het verleden kijk je vaak met gemengde gevoelens, over de toekomst durf je nog niet na te denken. Een scheiding brengt uiteenlopende emoties met zich mee, angst, schuldgevoel, verdriet, pijn, kwaadheid, opluchting of misschien zelfs wel haat.

Praktijk De Paarse Vlinder biedt begeleiding en ondersteuning bij rouw na scheiding.

Als ouders scheiden, scheiden de kinderen ook. Alles wat voor hen vertrouwd was gaat ineens veranderen. Ook al lijk je niks te merken aan een kind, in de praktijk blijkt dat een scheiding voor ieder kind heel veel impact heeft. Het lucht kinderen op als ze kunnen praten over wat hen bezig houdt. Het is lastig om deze gedachten met de ouders te delen, zij zijn vaak onderdeel van de zorgen. Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Praktijk De Paarse Vlinder met hun vragen, zorgen en verdriet rondom de scheiding. 


Verlies

Het verliezen van een baan, gezondheid, financiële zekerheid, maar ook ongewilde kinderloosheid, het leven met een kind/ partner met een beperking, het verlies van je land en het verlies van een huisdier zijn veranderingen in het leven. Iedere grote verandering kent een rouwproces. Je moet weer verder met dat wat veranderd is. Soms is dit teveel en lukt het niet alleen. Praktijk De Paarse Vlinder biedt je hier hulp bij.